Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Визначення посівних якостей насіння

Дата: 25.10.2023 15:13
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

Визначення посівних якостей насіння

Посівні якості насіння визначають шляхом проведення аналізу середніх зразків. До показників, що регламентуються державними стандартами належать: чистота насіння, його вологість, маса 1000 штук, енергія проростання, схожість.

Чистота насіння – це кількість насіння основної культури в наважці, визначена у відсотках (ДСТУ 4138-2002). Чистоту насіння визначають за допомогою двох наважок встановленого розміру.

Вологість насіння – це визначення вмісту вільної вологи в насінні. Вологість насіння визначається у відсотках. Цей показник є винятково важливим для визначення якості насіння, тому що він відіграє істотну роль у процесі його зберігання. Відомо, що тривале зберігання насіння без зниження його посівних і товарних якостей можливе лише за умови низького вмісту вільної вологи в ньому, для зернових культур, наприклад, 15% і нижче. Вологе насіння швидко псується, втрачає схожість і товарні якості.

Маса 1000 штук насіння – одна з важливих ознак, що характеризує крупність, виповненість, запас поживних речовин у насінні, цінність насіннєвої партії в цілому.

Енергія проростання – це дружність проростання насіння після 3-4 днів пророщування і теж виражена у відсотках. Кількість днів для визначення схожості й енергії проростання встановлюється для кожної культури окремо.

Схожість насіння – це кількість нормально пророслого насіння в зразку, що аналізується, у відсотках. Схожість насіння вважається одним з найважливіших показників посівних якостей і характеризує його біологічну і господарську цінність.

На даний час діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва здійснюють такі установи:

 Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». На території області підрозділом органу із сертифікації є Полтавська обласна філія державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», яка знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2;

ТОВ «Агросерт» знаходиться за адресою: м. Полтава, вул.. Панянка, 48.

ТОВ «Агролабтест»;

ТОВ «Новосерт»;

ТОВ «Велес-сідс».

Також на території Полтавської області визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (аналізування чистоти і відходу насіння, схожості та енергії проростання, вологості, маси 1000 насінин, зараженості хворобами, заселеності шкідниками) проводить для власних потреб без права реалізації Державна установа «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія», яка розташована за адресою: молтава вул. В.Козака,1.

  Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь