Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Обережно, кишкові інфекції!

Дата: 16.08.2023 11:23
Кількість переглядів: 400

Фото без опису

Обережно, кишкові інфекції!

Традиційно, влітку, найчастіше виникає найбільша загроза підхопити гострі кишкові інфекції: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти, сальмонельоз, дизентерію, черевний тиф, холеру, ботулізм.

Кишкові інфекціїгрупа інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання.

Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування.

Кишкові інфекції поширені повсюдно навіть у розвинутих країнах, характеризуються високим рівнем захворюваності. Це одні з найчастіших інфекційних хвороб у дітей. Для кишкових інфекцій характерна літньоосіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції, зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, зі змінами в організмі людини, які відбуваються у літньо-осінній період, а саме зниження його реактивності під впливом сонячного випромінювання, відпочинок в природніх умовах, зниженням кислотності шлункового соку.

Збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально – орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами.

Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи. Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий „носій”.

Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Згідно даних епідеміологічного анамнезу хворі пов’язують захворювання на кишкові інфекції з вживанням продуктів харчування які були придбані на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, які пройшли недостатню термічну обробку. Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, залучення носіїв кишкових інфекцій до приготування страв на гостинах, урочистостях.

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно дотримуватись наступних основних вимог:

• Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
 • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжівикористовувати воду питну бутильовану або лише перекип’ячену воду.
 • Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь