Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Парша – небезпечна хвороба

Дата: 02.06.2022 11:43
Кількість переглядів: 1140

Фото без опису

 

Парша яблуні та груші є однією з найпоширеніших хвороб в Україні.Вона уражує листки і плоди ,а у груші і пагони.Збудниками парші є сумчасті гриби Venturia inaegualisVenturia pirina. Морфологічно вони між собою майже не відрізняються ,але за біологічними властивостями є вузькоспеціалізованими –пристосовані до рослини-живителя.Тому збудник парші яблуні не уражає грушу,а збудник груші-яблуню.Парша на яблуні і груші дуже поширена в районах з достатньою вологістю –чим більше опадів і роси наприкінці весни і в першій половині літа ,тим більше посилюється парша,і навпаки ,чим менше опадів ,тим слабіше вона розвивається. У яблуні плями парші переважно з верхнього боку листків ,а у груші з нижнього.

У різних зонах  викидання сумкоспор починається неодночасно.У більш південних районах на початку квітня,а в більш північних у травні й навіть на початку червня.Небезпечним для ураження дерев вважається період викидання сумкоспор під час розпускання бруньок ,забарвлення пуп’янків,цвітіння і масове обпадання пелюсток.Поширюються сумкоспори повітряними потоками і краплинками дощу.Інкубаційний період від моменту зараження дерев і прояву захворювання триває 8-21 доби.

Перші ознаки парші спостерігаються під час масового обпадання пелюсток.На листках зявляються більш-менш округлі буруваті плями ,які покриваються зеленувато-оливковим бархатистим нальотом .Розмір плям різний –від 2 до 13 і більше міліметрів у діаметрі ,що залежить від віку дерев ,сприйнятливості сорту і погодних умов.Більші плями спостерігаються на молодих листках  Уражені листки передчасно всихають і опадають.На плодах парша проявляється у вигляді різко обмежених з вузькою каймою плям,покритих темно-оливковим бархатистим нальотом цих місцях на яблуках поверхневий шар клітин стає коркуватим ,що перешкоджає проникненню збудника хвороби в глиб тканин.Однак коркування уражених місць перешкоджає рівномірному розростанню плодів,що призводить до однобічного їх розвитку .Часто в місцях ураження паршею з’являються тріщини ,плоди стають виродливими.В окремі роки коли врожай збирають у вологу погоду з  туманами на плодах виявляють пізню паршу у вигляді дуже маленьких коричнево-чорних плям.А повний прояв її спостерігається під час зберігання плодів ,і тоді хвороба має назву»складська парша» вона не поширюється.

При ураженні пагонів на корі з’являються невеликі вздуття ,які потім розриваються і кора покривається дрібними тріщинами ,що лущаться.Внаслідок цього ріст пагонів уповільнюється і вони часто відмирають.За вегетаційний період збудник може дати 4-6 генерацій конідій.

Шкодочинність хвороби впливає не тільки на майбутній урожай ,а й на зимо стійкість плодових дерев та їх довговічність.Підвищити стійкість до парші допоможе хороший догляд за деревами:

обрізування та спалювання на грушах  всіх уражених пагонів восени або рано навесні,збирання та спалювання листя, осіннє переорювання міжрядь, перекопування пристовбурних кругів,висадження стійких сортів,підживлення мінеральними добривами,проведення обприскування фунгіцидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

 

При роботі з пестицидами використовуйте засоби індивідуального захисту та чітко дотримуйтесь регламентів застосування.

 

 

Державний фіто санітарний інспектор                   Ольга БОНДАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь