Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану

Дата: 31.05.2022 15:52
Кількість переглядів: 508

Фото без опису

Наразі в Україні ? діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.

Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчові отруєння та харчові токсикоінфекції:

  • залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);

  • дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;

  • сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;

  • при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;

  • оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбажні банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;

  • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);

  • продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;

  • зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;

  • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

 

УВАГА!

Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.  

 

Головний спеціаліст відділу

санітарно-епідеміологічного нагляду

та організації розслідування спалахів

Полтавського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Полтавські області                                                                                 Сергій СИЛКА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь