Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Небезпечний шкідник – самшиту.

Дата: 18.05.2022 10:43
Кількість переглядів: 566

Фото без опису

        Вічнозеленому декоративному  насадженню-самшиту , який широко використовується для озеленення у парках, скверах, у якості живих огорож, завдає значної шкоди шкідник – самшитова вогнівка.

       Самшитова вогнівка – шкідлива комаха, батьківщиною якої є країни Східної Азії, яка із посадковим матеріалом була завезена у Європу, а  звідти – в Україну. Шкодять жовтувато-зеленого забарвлення гусениці   з чорною головою та широкими чорними  і тонкими білими лініями уздовж тіла.

       Зимує шкідник у стадії лялечки у коконі, закріпленому в густій павутині між листками. Навесні метелики відкладають яйця на нижній бік листків, гусениці живляться біля 3-4 тижнів. Шкідник за сезон дає 2-3 покоління .  

      Гусениці дуже ненажерливі.На перших порах молоді гусениці скелетують листя  самшиту,виїдають м’якоть нижньої частини,залишаючи зверху плівку,пізніше обгризають  листки  повністю залишаючи центральні жилки.

       Кущі, заселені самшитовою вогнівкою покриваються павутиною.

Про присутність шкідника свідчить  також неприємний спецефічний запах   та продукти життєдіяльності,які легко помітити на листі, павутинах,землі під кущем.

 

 

 

Для знищення  самшитової вогнівки застосовують інсектициди. Для  обробки  індивідуальних  садів  і городів в межах населеного пункту дозволяється застосування  тих  пестицидів,  які дозволені  для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів,   дозволених   до   використання в Україні.

 Не варто зволікати із захистом ,якщо вирішили зберегти самшит. Заходи боротьби потрібно проводити систематично протягом сезону. Ігнорування може призвести до стрімкого всихання та загибелі насаджень .

Обробляти кущі слід ретельно, також  із внутрішньої сторони, оскільки гусениці  харчується в центральній частині стебла сховані у гущі листків, які обплетені павутиною.

При проведенні обробітків у населених пунктах, необхідно чітко дотримуватись вимог «Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 Забороняється  застосування  пестицидів  для  захисту зелених насаджень на  територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних  майданчиків,  підприємств харчової промисловості …

Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку.

 

При роботі з пестицидами використовуйте засоби індивідуального захисту та чітко дотримуйтесь регламентів застосування.

 

 

Державний фіто санітарний інспектор                    Ольга БОНДАР 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь