Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

ПАМЯТКА по використанню пестицидів в населених пунктах та дотримання санітарних правил під час застосування пестицидів

Дата: 06.05.2022 10:56
Кількість переглядів: 612

Фото без опису

Відповідно Закону України «Про захист рослин» Стаття 18: Підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов'язані у сфері захисту рослин: виконувати  регламенти  зберігання,  транспортування  та  застосування  засобів захисту  рослин, та Закону України «Про пестициди і агрохімікати» Стаття 11: Транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

Особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами. Порядок одержання такого допуску визначається Кабінетом Міністрів України.

Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібнофасованому вигляді та з обов'язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування.  

Згідно Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1, 2.001-98 - вказано про додержання санітарних правил під час застосування пестицидів при обробці індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту в пунктах:

1.9. Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в охороні здоров'я та побуті, а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності з "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" і доповненнями до нього. Вказані документи з визначенням науково обґрунтованих регламентів застосування (норм витрат, кратностей обробок, обмежень щодо способу, періоду обробок, строків останньої обробки до збирання урожаю) повинні бути погоджені Міністерством охорони здоров'я і є обов'язковими до дотримання на території країни.

Та в пункті  6.11.6 – Для обробки індивідуальних садів і городів в межі населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього.

 "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" вказується використання для населення пестицидів в нормі тільки для ранцевого обприскувача в населених пунктах, тобто для обробки індивідуальних садів і городів в межі населеного пункту дозволяється застосовувати тільки ранцеві обприскувачі при швидкості вітру до 4 м/с. )

 

«8.10 – При застосуванні пестицидів усередині населених пунктів або міста, для забезпечення санітарної охорони повітряного середовища необхідно керуватися правилами розділу 6.11.»

Застосування штангових обприскувачів в населеному пункті заборонено.

 

Додержання Державних санітарних правил при застосуванні пестицидів за межами населеного пункту:

 «6.1.7 – Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів……»

6.3.4 – «Зона санітарного розриву від населених пунктів. Тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні повинна бути не менше -300м. Обробка посівів допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.»

«6.11.2 – Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально - профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості…….» 

6.11.3. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку.

(Кращий час для обприскування  – вечірні  години  та  рано  вранці,  коли  понижена  активність  живих  організмів  у безвітряну  суху  погоду  при  температурі  не  більше  +25°С.  Не  проводити обприскування  під  час  цвітіння,  для  запобігання  пошкодженню  квітів,  отруєнню бджіл та корисної ентомофауни.)

6.11.5. Забороняється обробка парків і зелених насаджень в населених пунктах і в радіусі 1000 м навколо них стійкими і високотоксичними пестицидами, а також препаратами, що мають неприємний запах і здатні змінювати колір оточуючих предметів.

 «6.11.7 Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки та оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні.» 

7.1. Відповідна гігієнічним вимогам якість і безпечність продовольчої сировини, харчових продуктів рослинного і тваринного походження забезпечується суворим дотриманням технології застосування пестицидів та агрохімікатів (форма і концентрація препаратів, норми витрат, кратність, строки обробки і інші). Застосування пестицидів здійснюється у відповідності з "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", а також переліком препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню.

Категорично забороняється застосування незареєстрованих пестицидів та агрохімікатів, а також препаратів, що придбані у неспеціалізованих магазинах або у окремих осіб без фірмової упаковки і інструкції по застосуванню.

9.2. При обробках установлюються санітарно-захисні зони від меж оброблюваних ділянок до водних джерел: при наземному методі обприскуванні - 500 м.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає, що всі роботи при застосуванні пестицидів та агрохімікатів слід проводити з дотриманням регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

Державний фіто санітарний інспектор Ольга БОНДАР

                                                                            

                                                          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь