Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

ОХОРОНА ПРАЦІ НА МАЛИХ АГРОПІДПРИЄМСТВАХ ТА ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ

Дата: 29.03.2022 13:04
Кількість переглядів: 1339

Фото без опису

ОХОРОНА ПРАЦІ НА МАЛИХ АГРОПІДПРИЄМСТВАХ

ТА ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ

 

Сiльськогосподарське виробництво вiдноситься до найбiльш великої та багатопрофiльної галузi економіки України. Зважаючи на збільшення у свiтi дефiциту екологічно якісних харчових продуктiв, ця галузь набуває в економiцi нашої держави все бiльшого значення.

Організація виробничих процесів у малих агропідприємствах та фермерських господарствах суттєво відрізняється від організації виробництва у великих підприємствах та агрохолдингах. Це обумовлюється порівняно невеликими площами землі, що обробляються, та малою чисельністю працюючих. Проте такі господарства в нашому регіоні складають значну частину всіх аграрних підприємств, а частка працюючих людей на таких підприємствах становить досить значну частину працюючого населення.

Працівники невеликих господарств із мінімальною кількістю сільськогосподарської техніки та устаткування виконують увесь цикл технологічних робіт у сільському господарстві: обробіток ґрунту, посів, догляд за посівами, обробіток агрохімікатами та пестицидами, збір врожаю, вантажно-розвантажувальні роботи, заготівля та зберігання кормів. Виходячи із виробничої необхідності, досить часто один працівник суміщає декілька професій та спеціальностей, наприклад: механізатор, слюсар, зварник тощо.

Обсяг робіт, що виконуються, та їх сезонний характер спонукають керівників малих аграрних господарств та фермерів до мінімізації затрат на охорону праці й на утримання найманих працівників. Проте виробнича необхідність, пов’язана із залученням до робіт непідготовленого персоналу, ні в якому разі не повинна суперечити вимогам законодавства про охорону праці та призвести до нещасних випадків на виробництві. Тож власникам малих сільгосппідприємств необхідно з усією відповідальністю ставитись до безпеки свого персоналу, адже відповідно до ст. 153 Кодексу законів про працю України саме вони мають забезпечувати безпечні та нешкідливі умови праці.

Щоб колектив будь-якого підприємства працював якісно та плідно, його потрібно правильно організувати, створити відповідні умови праці. Важливий показник правильної організації праці - відсутність виробничого травматизму.

Виходячи з фінансових можливостей та малої чисельності працюючих, створити службу охорони праці в малих аграрних господарствах просто неможливо. Але це не звільняє їх керівників від дотримання вимог Конституції України та прийнятих нормативно-правових актів, які становлять основу правової бази охорони праці в аграрному секторі економіки.

Діяльність сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств повинна базуватися на Кодексі законів про працю України, Господарському кодексі України, Законах України Про охорону праці, Про фермерське господарство, Про пестициди і агрохімікати”, “Про пожежну безпеку”, Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення та низки інших чинних нормативно-правових актів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності в сільському господарстві.

Більша частина порушень правил охорони праці допускається на цих підприємствах не випадково. Якщо у великих компаніях і на підприємствах, служби охорони праці збереглися з минулих часів або організовані до вимог чинного законодавства, то мікропідприємства такого багажу не мають, а їх керівники дізнаються про потребу в дотриманні вимог охорони праці найчастіше вперше під час інспекційних перевірок або під час розслідування нещасних випадків.

Одним із основних нормативно-правових актів, що безпосередньо регулюють організацію техніки безпеки та охорону праці в аграрних господарствах, є Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018  № 1240 (далі – Правила). Відповідно до цих Правил систему організації охорони праці аграріїв слід розділити на декілька складових:

вимоги безпеки до виробничого обладнання та організації робочих місць;

безпека праці під час експлуатації сільськогосподарської техніки;

поводження з мінеральними добривами та пестицидами, їх зберігання та використання;

вимоги безпеки під час обробітку ґрунту, сівби й догляду за посівами під час збирання та зберігання продукції рослинництва;

безпека праці під час збирання та заготівлі соломи, сіна, сінажу й силосу;

вимоги безпеки під час одержання продукції тваринництва, правила поводження з тваринами;

пожежна безпека та робота з електроприладами.

Документи з охорони праці, які мають бути в малому сільськогосподарському підприємстві чи фермерському господарстві:

- накази, положення, переліки та інші акти з охорони праці, що діють у межах господарства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці;

- посадові інструкції, інструкції з охорони праці за професіями та видами робіт, правила внутрішнього трудового розпорядку;

- порядок і графік проведення навчань та перевірки знань з питань охорони праці працівників та спеціалістів.

Залежно від наявної матеріально-технічної бази власник (керівник) господарства повинен отримати в територіальних органах Держпраці дозвільні документи або задекларувати роботи підвищеної небезпеки. Також до його основних обов’язків належить:

- забезпечення фінансування й організація проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;

- забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами.

Відповідно до чинних нормативно-правових актів для організації охорони праці повинна бути створена служба охорони праці чи хоча б призначена відповідальна особа. Але якщо чисельність працюючих у фермерських господарствах мала їх слід перевести на самоорганізацію техніки безпеки та охорони праці. У процесі самоорганізації охорони праці всі обов'язки, пов'язані з технікою безпеки, навчанням, підвищенням кваліфікації та отриманням дозволів з охорони праці, покладено на самого господаря.

Незалежно від обсягу виробництва та кількості працюючих керівник повинен усвідомлювати необхідність створення безпечних та здорових умов праці для попередження виробничого травматизму й професійних захворювань у порядку, встановленому чинним законодавством.

Тому один з належних заходів зниження травматизму - організація навчання охороні праці, проведення всіх видів інструктажів. Послідовність цих заходів, а також постійна пропаганда безпечних методів роботи формують в працівника чітку психологію щодо дотримання правил охорони праці на робочому місці, а це основа успішної безпечної праці!

 

Диканське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь