Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Південноамериканська томатна міль – небезпечний шкідник в Україні

Дата: 01.07.2021 11:06
Кількість переглядів: 382

Фото без опису

 

 

Вперше до України південноамериканську томатну міль завезли у 2010 році з зараженими вантажами томатів, що надходили з Туреччини та Сирії. На даний час карантинний режим з причини виявлення південноамериканської томатної молі запроваджений в Волинській, Закарпатській, ЗапорізькійМиколаївській, Одеській, Херсонській та Черкаській областях.

Таке стрімке поширення теплолюбної комахи свідчить про поступове «пом’якшення» клімату, а також про можливу появу нових поколінь             шкідника, що пристосувались до природніх умов південно-східних регіонів нашої країни. Головними рослинами-господарями південноамериканської томатної молі (Tuta absoluta Meyr.) є томати. Крім них, міль може пошкоджувати всі види рослин з родини пасльонових (Solanaceae): баклажани, картоплю, перець та дикорослі пасльонові такі, як дурман, паслін, дереза.

В Південній Америці цього шкідника вважають одним з найважливіших шкідників томатів, який здатний знищити 60-100% урожаю. Гусінь живиться майже всією надземною частиною рослини томатів і пошкоджує рослини на всіх стадіях їх росту. Вони утворюють великі ходи-міни на листках, вигризають довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і дозрілих плодах. Уражене листя в’яне, згодом засихає і опадає а плоди досить швидко втрачають свою якість і товарний вигляд.

У залежності від природно-кліматичних умов розвиток одного покоління T. absoluta триває 24-38 днів. Мінімальна температура, необхідна для розвитку комахице 9° С. За рік можливий розвиток 10-12 генерацій T. absoluta. Активний літ імаго спостерігають у нічні години, а вдень метелики ховаються між листками кормових рослин. Зовні метелики невеличкі, розмах крил до 10 мм. Загальне забарвлення крил коричнево-сіре, на передніх крилах є темні плями і штрихи без смуг.

Міль має високу репродуктивну здатність. Гусениці відроджуються через 4-5 днів і вгризаються в плоди, листки чи стебла томатів. При недостачі їжі гусениці можуть впадають в діапаузу. Міль заляльковується у коконах на поверхні листків чи мін, у ґрунті. Зимування може відбуватися у фазі яйця, лялечки або дорослої комахи.

Біологічна особливість, здатність до швидкого розмноження та адаптації південноамериканської томатної молі дозволяє стверджувати, що існує значна загроза акліматизації її в Україні. Крім цього, в зоні ризику перебувають і тепличні господарства в усіх регіонах країни, які вирощують пасльонові культури.

Основний шлях проникнення  Tuta absoluta   зі  свіжими томатами, баклажанами, перцем, садивним матеріалом та пакувальним матеріалом і тарою імпортного походження. І якщо в теплиці у разі проникнення шкідника, його можливо знищити за 1-2 роки (виморожування,сівозміна) то у відкритому ґрунті це зробити буде надзвичайно складно.

Всі овочі, що ввозяться в Україну проходять фітосанітарний контроль. Державні фітосанітарні інспектори відбирають зразки для проведення експертизи. Лише після проведення всіх необхідних процедур та отримання висновку фітосанітарної експертизи, що засвідчує фітосанітарний стан вантажу імпортна овочева продукція може бути завезена на територію України.

Заходи боротьби з томатною міллю: оранка, сівозміна (заміна культур, що уражуються міллю (головним чином це помідори та картопля), знищення альтернативних рослин-господарів (паслін, ін.), знищення заражених рослин та пошкоджених плодів, використання інсектицидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Державний фіто санітарний інспектор                                        Ольга БОНДАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь