Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Вибори 2020 (роз'яснення щодо порядку заповнення виборчих бюлетенів)

Дата: 12.10.2020 11:40
Кількість переглядів: 1058

Фото без описуЦВК затвердила Роз’яснення щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів.

Це Роз’яснення розроблено з метою забезпечення реалізації рівних виборчих прав громадян України, дотримання принципів і засад виборчого процесу, однакового застосування положень Виборчого кодексу України щодо порядку заповнення виборчого бюлетеня з місцевих виборів.

Зокрема, в ухваленому документі чітко прописано послідовність заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної, районної, районної у місті ради, а також міської, сільської, селищної ради територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше.

Комісія  роз'яснила порядок проставлення у такому бюлетені позначки “плюс” (+) або “галочки” (?), або іншої, що засвідчує волевиявлення виборця. А також – правильність написання порядкового номера кандидата в депутати від місцевої організації політичної партії, яку виборець підтримав.  Окрім того, у документі наведено приклади правильного та неправильного заповнення виборчого бюлетеня.

Насамперед, зміни стосуються способу заповнення бюлетенів.

Загалом у більшості населених пунктів з населенням меньше 10 тис. в день голосування виборцям видаватимуть по чотири бюлетеня, за:

?Очільника населеного пункту (в даному випадку – селищного голову).

?Депутатів селищної ради.

?Депутатів районної ради.

?Депутатів обласної ради.

?Бюлетені будуть різними, приміром, для голосування за селищного голову буде документ тільки з переліком кандидатів.

?Якщо в населеному пункті зареєстровано менше 10 тисяч виборців, то і в бюлетені для голосування за депутатів ради необхідно буде також обрати лише з переліку прізвищ.

А от обрання районної та обласної ради відбуватиметься за новими бюлетенями.

Складність полягає у тому, щоб визначитись та правильно проголосувати за депутатів районних та обласних рад. Звертаємо увагу, що колір бюлетенів буде різний, але механізм однаковий.

Бюлетень нового формату необхідно розглядати по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії.

Покрокова інструкція заповнення виглядає так:

?Необхідно обрати партію та поставити відмітку ("галочку", "плюсик" чи будь-яку іншу позначку) в першому квадраті для волевиявлення за партію.

?До другого квадрату потрібно вписати номер кандидата, якому хочете допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії.

Бюлетень вважатиметься НЕДІЙСНИМ лише в двох випадках

- відсутня позначка за будь-яку партію

- є дві і більше позначки за різні партії

Детальніше за посиланням:

https://act.cvk.gov.ua/acts/pro-roz-yasnennya-shhodo-poryadku-zapovnennya-viborchogo-byuletenya-z-viboriv-deputativ-verhovnoi-radi-avtonomnoi-respubliki-krim-oblasnih-rayonnih-miskih-rayonnih-u-misti-silskih-selishhnih-rad-sil.html

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь