Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Мовчати не можна. Про домашнє насильство простими словами

Дата: 12.08.2020 15:55
Кількість переглядів: 514

Фото без опису

З січня 2018 року в нашій країні діє Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначив домашнє насильство як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами.

Законом визначено коло осіб, на яких розповсюджується його дія, це не лише дружина, діти та чоловік, а й бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які маюсть спільну дитину чи живуть у громадянському шлюбі, наречені, брати, сестри.

За статистичними даними Міністерства соціальної політики: кожна 5 жінка в Україні стикалась з тією чи іншою формою насильства, страждають від цього і чоловіки. Втім, 90% постраждалих від насильства – саме жінки.

За І півріччя 2020 року в Полтавській області зафіксовано 2031 звернення з приводу домашнього насильства, що у 3 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, з них 78% - від жінок, 19% - від чоловіків та 3% дітей.

Пандемія COVID-19 поглибила низку складних соціально-економічних викликів у суспільствах по всьому світу – особливо помітними стали проблеми гендерної та фінансової нерівності.

Режим соціальної ізоляції, введений у багатьох країнах для уповільнення поширення захворювання, посилив іншу вже раніше наявну пандемію – домашнє насильство.

Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння,  пам'ятайте, що найголовніше правило  –  

НЕ МОВЧАТИ!

Розкажіть друзям, знайомим, сусідам або родичам про такі факти. Попередьте їх про можливу небезпеку та попросіть звернутися до поліції в разі необхідності. Тримайте постійний контакт з довіреною особою, щоб вона знала, чи все у вас гаразд.

Для отримання екстренної допомоги необхідно звернутися за наступними номерами:

  1. Екстренний виклик поліції «102» (цілодобово).
  2. Гаряча лінія для жертв домашнього насильства в Україні «15-47».
  3. Національна «гаряча» лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації Міжнародного жіночого правозахисного центру: 0-800-500-335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на всій території України) або 116-123 (безкоштовно для дзвінків з мобільних телефонів).
  4. Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації (0532) 63-28-72.
  5. КЗ «ЦНСП» Опішнянської селищної ради (05353) 42-383

Міністерством внутрішніх справ України створено чат-бот #ДійПротиНасильства у месенджері Telegram, який допомагає запобігати домашньому насильству.

Чат-бот надає максимально вичерпну інформацію про домашнє насильство. За його допомогою можна викликати поліцію та «швидку», зв'язатися зі спеціалістами безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі.

Також чат-бот містить контакти інших служб допомоги, надає визначення домашнього насильства та як йому протидіяти, роз'яснює повноваження органів і установ, котрі здійснюють надають допомогу із запобігання та протидії домашньому насильству.

НЕ ВАГАЙТЕСЯ. ОТРИМАЙТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ. ЗУПИНИМО ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь